Home

Nieuws laatste update:28 jan 2015

'ACM steekt spaak in het wiel van verduurzaming'

Leidschendam - LTO Nederland, de Federatie Nederlandse Levensmiddelenindustrie (FNLI) en het Centraal Bureau levensmiddelenhandel (CBL) vinden dat de Autoriteit Consument en Markt (ACM) verduurzaming van land- en tuinbouwproducten in de weg staat.

De organisaties brachten hierover een gemeenschappelijke verklaring uit. CBL-directeur Marc Jansen verwacht dat door een recent kritisch rapport van de ACM over duurzame kip, de bodem onder veel verduurzamingsafspraken is weggeslagen. Het gaat vooral om projecten in de landbouw, maar dat raakt ook toekomstige trajecten in de tuinbouw.

De supermarktwoordvoerder Jansen wijst op afspraken in het kader van het varken van morgen, de verduurzaming van soja in veevoeding, de afspraken met betrekking tot weidegang, verduurzaming van de zuivel. "Onze leden zetten alles even 'on hold'. Ze willen eerst weten waar ze aan toe zijn." Jansen heeft later deze week een gesprek met de staatssecretaris over de huidige situatie. "De bal ligt bij de politiek", aldus Jansen. Hij is het ook inhoudelijk niet eens met de analyse die de ACM heeft gemaakt. Ze gaan uit van de 'willingness to pay' bij de consument; de bereidheid te betalen voor een duurzamer product. Je krijgt te maken met de discrepantie tussen wat de burger zegt meer te willen betalen en dat wat hij werkelijk wil betalen in de supermarkt als consument. Dat is geen goed criterium om afspraken zoals deze aan af te meten."

Directeur van de Dierenbescherming Frank Dales is laaiend over het optreden van de ACM. "Er is sprake van doorgeschoten bureaucratie", aldus Dales. "We zijn hier echt woest over. We willen op korte termijn in gesprek met de staatssecretaris. We zijn eindelijk met alle ketenpartijen in beweging richting meer duurzaamheid. Dat kan alleen op deze manier. Vanuit de burger wordt zoiets niet zo snel in gang gezet." Wat Dales betreft plaatst de ACM zich buiten de maatschappij. Hij verwacht dat links of rechtsom de betreffende ketenpartijen toch zullen doorwerken aan verduurzaming.

FNLI-directeur Philip den Ouden vindt dat de overheid op deze manier zijn eigen paradox creëert. Vanuit de politiek is er veel druk om de ketens te verduurzamen. Vanuit een ander overheidsorgaan worden we nu teruggefloten. Een oplossing voor dit probleem kun je niet op het bord leggen van het bedrijfsleven", aldus Den Ouden. "De politiek zal een oplossing moeten zoeken voor deze weeffout."

Sake Moesker

Of registreer je om te kunnen reageren.