Home

Nieuws

Voedselbanken lopen vol met groente en fruit

De Nederlandse voedselbanken zien dat steeds meer groente en fruit wordt aangeboden door de ruimere vergoeding uit het EU noodfonds.

Volgens een woordvoerder kunnen de samenwerkende voedselbanken per week circa 300 ton groente en fruit afzetten in voedselpakketten, maar na volgende week zal ook 'nee' verkocht moeten worden aan telers of afzetorganisaties die product aanbieden. "De stroom is op gang gekomen", zegt de woordvoerder, die volgende week 200 tot 250 ton denkt te verwerken. "Aan alle kanten barst het nu los. Twee weken geleden waren het tomaten uit Venlo. Nu zijn er meer partijen paprika, maar ook pruimen, komkommer, maar vooral appels en peren. We kregen pas een aanbod van een collectief van fruittelers voor volgende week van 1,5 miljoen kilo appels. Dat kunnen we natuurlijk niet kwijt. We kijken of we die volumes kunnen verwaarden door er bijvoorbeeld appelmoes van te maken, maar de kosten zijn nu niet in de interventieregeling opgenomen en de voedselbanken hebben geen geld."

Dat er nu meer product wordt aangeboden bij de voedselbanken geeft aan dat telers er snel bij willen zijn, voordat de regeling van 125 miljoen euro is overtekend, verklaart de voedselbankwoordvoerder.

Of registreer je om te kunnen reageren.