Home

Nieuws

Veel aandacht groeipijn Duitse teelt glasgroente

De Duitse glasgroenteproductie is over het hele jaar bezien kleiner dan 15 procent van de Duitse consumptie.

Ook in het Duitse seizoen weet de productie op de eigen markt niet een hoger aandeel van een derde te behalen. Toch lijkt de ruimte voor verdere groei beperkt. Johnannes Biestle, directeur van afzetorganisatie Reichenau Gemüse, stelt dat 2013 en 2014 hebben laten zien dat er grenzen zijn. Hij zei dat op het Duitse Obst und Gemüse 2014 congres in Düsseldorf.

De afzet van Duitse glasgroenten kwam onder druk te staan op momenten van overvol aanbod. Dat was niet eerder gebeurd, stelt hij. Ook de prijspremie kwam onder druk, al blijft er sprake van een prijspremie voor eigen product.

In 2011 bouwde telers van Reichenau 11 hectare kassen voor paprika. In 2014 kwam daar drie hectare bij voor biologische komkommer en tomaat. Reichenau wist voor deze nieuwbouw vaste afzet te vinden. In het tuinbouwgebied zal meer nieuwbouw verschijnen in een poging de glastuinbouw te moderniseren.

Op het congres presenteerde ook AMI een nieuw onderzoek naar de ontwikkelingskansen van de Duitse glasgroentensector. Daarin signaleert AMI dat na groei van de Duitse productie tomaat en paprika, het aandeel Duitse komkommer stabiel blijft. De prijsdruk voor Duits product was vooral zichtbaar bij Duitse tomaten.

Of registreer je om te kunnen reageren.