Home

Nieuws

Tientallen klachten van telers in Bijzonder Beheer

De stichting Kredietverdriet is na de uitzending van Nieuwsuur over bedrijven die bij hun bank in de afdeling Bijzonder Beheer zitten, overspoeld door tientallen meldingen van ondernemers. Daaronder ook een twintigtal tuinders.

Dat zegt desgevraagd Jelle Hendrickx van de stichting. Hendrickx, die eerder bekend werd om zijn werk als adviseur van mensen die gedupeerd werden door de DSB, heeft speciaal voor de misstanden rond ondernemers die in Bijzonder Beheer zijn geplaatst de website bankenboeven.nl in het leven geroepen.

"De tv-uitzending van Nieuwsuur heeft een enorme dynamiek in gang gezet. Ik ben druk doende om meer capaciteit in te huren om alle adviesvragen van ondernemers te kunnen beantwoorden. De tuinders die me bellen hebben een heel eensluidend verhaal. Ze worden door de bank dusdanig onder druk gezet dat ze geen kant meer op kunnen. Het enig doel van de bank lijkt te zijn de relatie met het bedrijf zo snel mogelijk te beëindigen."

Rabobank-bestuurder Rien Nagel stelde in de uitzending van Nieuwsuur van 4 september dat "tweederde tot driekwart" van de ondernemers in Bijzonder Beheer daar ook weer aan de goede kant uit komt, om weer door te kunnen met het bedrijf.

"Dat blijkt niet uit de gegevens die ik zie", zegt Hendrickx. "Het is inderdaad wel zo dat na een goed gesprek de bank en de tuinder er toch uit kunnen komen. Dat is ook het doel dat ik nastreef als ik een dossier op me neem. Maar de opstelling van de banken blijkt vaak een stuk harder."

Het gaat volgens Hendrickx vaak om bedrijven met een solide eigen vermogen, die tot voor kort ook nog winst maakten. "Volgens de cijfers die nu in de media verschijnen zou het gaan om 25 procent van alle ondernemers in het MKB. Maar als het gaat om ondernemers in de retail gaat het wel om 50 procent en voor de glastuinbouw hoor ik dat het zelfs nog meer zou zijn."

Of registreer je om te kunnen reageren.