Home

Nieuws

Telers vragen geen steun bij gemeente (BBZ)

De drie grote tuinbouwgemeentes in Nederland melden dat – ondanks dit moeilijke tuinbouwjaar - nauwelijks aanvragen binnenkomen voor steun via het Besluit Bijstandverlening Zelfstandigen (BBZ).

De gemeenten Lansingerland en Venlo hebben geen aanvragen uit de tuinbouw ontvangen dit jaar. Westland heeft twee aanvragen uit de tuinbouw ontvangen voor inkomenondersteuning en niet voor kredietverlening voor een geplande doorstart.

Het doel van de regeling BBZ is het bedrijf in stand te houden door herfinanciering en steeds vaker  voor het bereiken van een crediteurenakkoord in een sanering. Tegelijk is de regeling door de omvang van de kredieten (180.000 euro) afgezet tegen de schaalvergroting een druppel op de gloeiende plaat. Ook is de regeling ingrijpend omdat het invloed kan hebben op het aanwezige privé vermogen. Veel bedrijven hebben met de BV-vorm juist niet voor die aansprakelijkheid gekozen. Ook melden bedrijfsadviseurs dat banken in het verleden de regeling nog wel adviseerden om 'het nog een jaartje aan te zien', maar die aanpak is na vier jaar crisis in de tuinbouw veranderd.

De insteek van de regeling is dat een oplossing van meerdere zijden moet komen dus naast het krediet van de gemeente, de bank en mogelijk zelfs leveranciers (leverancierskrediet). Er kunnen immers geen bankschulden direct of indirect worden overgenomen. Ook moeten banken hun vertrouwen uitspreken in een doorstart door middel van het faciliteren van de onderneming door kredietuitbreiding dan wel uitstel van betaling van aflossing.

Of registreer je om te kunnen reageren.