Home

Nieuws

Telers trekken aanvragen interventie in

Relatief veel Nederlandse telers trekken de aanvraag voor interventie groenten en fruit in.

Nederlandse telers zullen daardoor naar verwachting minder dan 2,4 miljoen euro steun ontvangen uit het Europese noodfonds, verwacht staatssecretaris Sharon Dijksma (EZ).

In een kamerbrief geeft ze inzicht in het aantal meldingen tot dusver en beschrijft ze de te verwachten nieuwe regeling voor het noodfonds waarin landen een quotum krijgen toebedeeld. Die EU-regeling is echter nog altijd niet gepubliceerd.

In totaal zijn er tot 19 september bij de Nederlandse uitvoerder RVO 455 meldingen ontvangen voor interventie. Er zijn 302 meldingen doorgegeven aan de Europese Commissie omdat die voor 3 september zijn ontvangen. Het gaat om telers en producentenorganisaties.

Dijksma vraagt de Europese Commissie clementie toe te passen voor aanvragen die na die datum zijn ingediend en buiten het noodfonds vallen.

De nog te publiceren nieuwe verordening met de quota voor lidstaten houdt het bezwaar in stand dat de bedragen voor interventie relatief laag zijn en dat telers binnen een afzetorganisatie een hogere vergoeding ontvangen. Dijksma is daar met een aantal andere lidstaten echter op tegen.

Of registreer je om te kunnen reageren.