Home

Nieuws laatste update:3 sep 2014

Sector snakt naar voorwaarden niet-oogsten

Een belangrijk deel van de Nederlandse appel- en perentelers weet nog steeds niet wat de definitieve vergoeding wordt voor niet-oogsten.

Daarover is door het ministerie van EZ nog altijd geen duidelijkheid gegeven. De Vlaamse telers weten al veel langer wat de tarieven zijn. Daar is al besloten tot het niet oogsten van bijna 900 hectare peren en sluit morgen de inschrijving voor niet-oogsten van appels. De Belgen willen voorkomen dat het noodfonds van 125 miljoen euro snel overtekend wordt.  "De Belgische overheid is inderdaad sneller, waardoor telers langer kunnen nadenken. In Nederland zou dat besluit voor peren al genomen moeten zijn, daar is de pluk al ver gevorderd. We zitten met smart te wachten op die bedragen", stelt koepel voor afzetorganisaties DPA.

Door de publicatie van de Europese noodregeling is wel bekend dat voor appels en peren hogere vergoedingen worden betaald als deze via voedselbanken worden verdeeld. Voor peren is dan een kiloprijs van 24 cent (bruto) mogelijk, voor appels 17 cent.

Ook The Greenery stelt in een reactie dat telers niet alle informatie hebben om een besluit te nemen. Afgelopen weekend gaf de Nederlandse fruittelersorganisatie NFO wel een richting voor de Nederlandse tarieven. Voor appels komt de vergoeding ergens tussen de 5.100 en 5.400 euro uit. Dat geldt voor telers bij een afzetorganisatie. Vrije telers kunnen rekenen op de helft.  De Vlaamse telers krijgen 5.474 euro als een hectare appels niet geplukt wordt. Voor Fruitmasters is het anders. Deze telersvereniging is voor GMO aangewezen op de Belgische overheid vanwege de Belgische associatie voor producentenorganisaties European Fruit Cooperation.

Bij de uitvoerende instantie RVO is nog niet in kaart gebracht of veel aanmeldingen van niet-oogsten zijn binnengekomen. Het ministerie van EZ laat weten dat nog altijd de Europese verordening wordt vertaald in Nederlandse regelgeving.

Of registreer je om te kunnen reageren.