Home

Nieuws

'Open teelt niet toegestaan tussen kassen'

De Raad van State stelt vraagtekens bij de plaatsing van een vollegrondsgroentebedrijf en bedrijfswoning in een glasgebied in Bleiswijk.

De rechter heeft in een voorlopige voorziening de gemeente Lansingerland opgedragen terug te komen op een besluit over toelating van een vollegrondsgroentebedrijf en de plaatsing van een bedrijfswoning. Dat oordeel is niet bindend in een bodemprocedure die nog loopt.

De Raad van State zet vraagtekens bij de toelating van zo'n bedrijf tussen kassen. De gemeenteraad heeft zich juist flexibel opgesteld omdat op het terrein van nog geen hectare geen rendabele teelt in kassen mogelijk is. Er liggen twee rapporten (waaronder van LTO) dat de vollegrondsgroentetelers met kruiden in pot en pompoenen wel een inkomen oplevert. Daarbij is een bedrijfswoning nodig, stellen de onderzoekers, maar de rechter zet daar ook vraagtekens bij. In de bodemprocedure moet bezien worden of het bedrijf is toegestaan in het gebied met een glastuinbouwbestemming.

Of registreer je om te kunnen reageren.