Home

Nieuws laatste update:18 sep 2014

Noodfonds leidde tot chaos en irritatie

Polen heeft overmatig veel aanvragen gedaan op het noodfonds van 125 miljoen euro dat de Europese Commissie instelde na de Russische boycot.

Polen stelde in het beheerscomité groente en fruit in Brussel gisteren dat ze de EU-verordening uitvoert zoals voorgeschreven.

Polen heeft gegevens doorgegeven zoals ingediend door producenten, zelfs als ze vermoeden dat er veel meer aangevraagd is dan er in werkelijkheid staat. Daardoor vistten andere lidstaten achter het net. Verschillende landen waren op 10 september (toen het noodfonds wegen overtekening werd gesloten) nog niet eens klaar met het optuigen van de nationale regelgeving voor uitvoering van de EU-regeling. Veel lidstaten zijn ontstemd over de snelle stopzetting van de noodregeling.

België

België was na Polen de grootste aanvrager uit het fonds. Op 10 september was de pot van 125 miljoen euro overtekend en was er al voor 90 miljoen euro aangevraagd voor interventie appels en peren en 76 miljoen euro voor andere producten. Vooral die laatste categorie (groente en zachtfruit) is zwaar overtekend. Daar was 43 miljoen euro beschikbaar tegen 82 miljoen euro voor appels en peren. Nederland heeft een wachtlijst opgesteld. Niet duidelijk is wat met de aanvragen vòòr 10 september gebeurt die nog niet bij de EU zijn ingediend. Het ministerie kon nog niet reageren.

Of registreer je om te kunnen reageren.