Home

Nieuws

Interventie van meer producten mogelijk

De Europese Commissie staat toe dat lidstaten meer dan 5 procent van het volume van een product uit de markt nemen.

Ook zijn producten als broccoli en pruimen nu opgenomen in de lijst voor crisismaatregelen. Dat blijkt uit de gepubliceerde verordening van de Europese Commissie voor de tijdelijke steunmaatregelen (932/2014). Veel van de onderdelen van de regeling waren al bekend.  Wel stelt de commissie dat het maximum van 5 procent voor interventie tijdelijk wordt opgeheven. Alleen zo kan het effect van een prijsdaling worden opgevangen, stelt de commissie.

Uit de tekst van de verordening blijkt dat de Europese Commissie vrije telers lagere vergoedingen belooft dan telers in een afzetorganisatie. Dat is het geval voor groen of niet oogsten. Ook geeft de commissie aan dat voor gratis verstrekking via voedselbanken de volledige interventie vergoeding verstrekt. De lidstaten mogen zelf steunbedragen vaststellen voor groen- of niet oogsten. Voor appels en peren maakte de Nederlandse Fruittelersorganisatie afgelopen weekend al de Nederlandse bedragen bekend.

Of registreer je om te kunnen reageren.