Home

Nieuws

Inkopers mijden EU-landen met bescherming telers

Grote inkopers van landbouw-, tuinbouw- of voedingsproducten kiezen EU-landen waar geen wetgeving of regulering is voor oneerlijke handelspraktijken.

Zij mijden daarmee landen met beschermende wetgeving, blijkt uit een mededeling van de Europese Commissie aan het Parlement over handelspraktijken.

Daarmee misbruiken inkopers het ontbreken van Europese regels of maatregelen. Tussen EU-landen betaan grote verschillen. Sommige landen hebben wetgeving opgesteld om hun producenten te beschermen tegen al te grote marktmacht van grote inkooppartijen, andere landen hebben (zelf) regulering ingesteld, waaronder Nederland. Sommige EU-landen hebben niets geregeld. Er is zelfs geen overeenstemming tussen EU-landen wat precies oneerlijke handelspraktijken zijn. Op dat punt wil de EU in ieder geval één lijn trekken . Vooralsnog wil de EU lidstaten de ruimte bieden hun eigen beleid te bepalen om telers en voedselproducenten te beschermen. Het Nederlandse kabinet juicht dat toe en wil een proef met zelfregulering in eigen land afwachten.

Ook binnen Europa loopt een proef met zelfregulering (Supply Chain Initiative). Tuinders en boeren hebben zich echter nauwelijks bij deze proef aangesloten.

Of registreer je om te kunnen reageren.