Home

Nieuws

Inkoop Tesco onderzocht na boekhoudschandaal

Het onderzoek naar het boekhoudschandaal bij Tesco focust op de inkoopdivisie en de commerciële relatie met leveranciers.

Het hoofd van de international inkoopdivisie voeding bij de Britse supermarket Tesco, Matt Simister, is samen met drie andere topmensen geschorst wegens een boekhoudschandaal dat het winkelbedrijf ernstig in opspraak heeft gebracht. Tesco heeft moeten toegeven dat de cijfers over het laatste kwartaal met bijna 320 miljoen euro zijn 'opgepoetst' door het boekhoudkundig schuiven met omzet en kosten. Dat betreft onder meer kortingen op facturen en kosten voor promoties die voor rekening worden gebracht van leveranciers.
Uit de eerste berichten lijkt op te maken dat het om een moedwillige verschuiving van inkomsten en kosten gaat. Of daarbij ook daadwerkelijk afnamecontracten met leveranciers van groente en fruit zijn betrokken, is nog niet duidelijk. Simister is onder meer de man achter het internationale inkoopbeleid van Tesco. In dat kader werden de laatste jaren eigen inkoopkantoren geopend in verschillende Europese en Aziatische landen.
Door die administratieve fraude, die door een klokkenluider aan het licht is gebracht, daalde de koers van Tesco op de beurs van Londen met meer dan elf procent. Tesco is toch al veel geplaagd omdat het de laatste tijd steeds slechtere cijfers moet melden en al enkele keren een winstwaarschuwing heeft moeten afgeven. De onlangs benoemde nieuwe topman, de van Unilever afkomstige Dave Lewis, heeft zich tot taak gesteld schoon schip te maken en Tesco, nog altijd de grootste supermarkt van Groot-Brittannie, er weer bovenop te helpen.

Of registreer je om te kunnen reageren.