Home

Nieuws

Fouten in rechtszaak Polen-constructie

Bij een langlopende rechtszaak tegen telers die de oogst verkochten aan Poolse vennootschappen en zo belasting ontdoken, is een ogenschijnlijk partijdige rechter aangesteld.

De raadsheer was in een vorige functie betrokken in de strijd tegen schijnconstructies. De advocaat-generaal van de Hoge Raad concludeert dat terecht bezwaar is gemaakt tegen de rol van deze rechter in de zaak. De advocaat generaal concludeert wel dat de rechter niet in deze zaak betrokken was, maar de schijn van onpartijdigheid kon door de aanstelling van deze rechter niet worden weggenomen.

Het gaat om het Gerechtshof Den Bosch dat de betrokken Polenconstructie in een omvangrijke zaak eerder afwees, waarna de telers een zware naheffingen ontvingen van de belastingdienst. De advocaat-generaal wijst andere bezwaren van de belanghebbende af, waardoor de zaak inhoudelijk overeind blijft. Het Gerechtshof heeft de juiste afweging gemaakt in deze zaak, stelt hij.

Blijft over het benoemen van een rechter met een verleden als bestrijder van Polenconstructies. De advocaat-generaal adviseert de Hoge Raad in lopende procedures. De conclusies van de advocaat-generaal hoeven niet te worden overgenomen. De veroordeelde partij eist dat de zaak wordt overgedaan.

Of registreer je om te kunnen reageren.