Home

Nieuws

EU voorkomt handelsverstoring AGF met MRL

De Europese Commissie lost een probleem in de teelt van groente en fruit op door tijdelijk hogere residulimieten voor een stof waar in 2013 plots de nadruk op kwam te liggen.

Het gaat om fosetyl en reststoffen als fosfonaten in groente en fruitproducten. De tijdelijk hogere residulimieten moeten het probleem oplossen dat in 2013 ontstond na inzichten dat van deze stof hogere doses aanwezig waren in veel voedingsmiddelen. De verhoging geldt voor een breed pakket fruit en enkele groenteproducten, waaronder ook veel producten in de Nederlandse teelt, zoals zachtfruit, pitfruit en peulvruchten, maar ook asperges.

Vorig jaar werd duidelijk dat de stof niet alleen via gewasbeschermingsmiddelen, maar ook via bladbemesters in eindproduct aanwezig kon zijn. Formeel leidde dat tot een situatie dat product niet aan de regelgeving voldeed, maar de tijdelijke verhoging maakt daar nu een einde aan.

Eisen supermarkt

In 2013 raakte de stof in de publiciteit en gingen Duitse supermarkten leveranciers eisen opleggen. De storm ging echter liggen nadat meer overleg en inzichten onstonden over de herkomst en risico's voor de volksgezondheid. Een acuut risico voor consumenten is er niet, stelt de Europese Commissie na raadpleging van de voedselautoriteit EFSA.

Of registreer je om te kunnen reageren.