Home

Nieuws laatste update:11 sep 2014

EBRD ziet geen grote schade van boycot

De Russische importbeperkingen voor voedsel uit onder meer de EU treffen de exporten van de Baltische landen, Polen en Noorwegen het hardst, maar zelfs in het meest getroffen land - Litouwen - hebben ze slechts een effect van 2,7 procent op het Bruto Binnenlands Product. Dit heeft de Europese Bank voor herstel en ontwikkeling (EBRD) berekend.

De sancties zullen naar de verwachting van de EBRD overigens minder de agrarische productie in de betroffen landen zelf treffen als wel de wederexport. Daar heeft de EBRD ook cijfers voor. In Litouwen bijvoorbeeld werd tot voor kort zo'n 60 procent van de zuivel die uit de rest van de EU wordt ingevoerd weer geherexporteerd naar Rusland. Voor groente en fruit gaat het zelfs om bijna 70 procent van de import uit de EU die werd doorgevoerd. Bij vlees gaat het om ruim 30 procent. In Polen gaat het om ongeveer 44 procent van de ingevoerde groenten en fruit die worden geherexporteerd, in Estland gaat het om 40 procent van de zuivel. Het wegvallen van de wederexport doet vooral andere landen pijn.

Al met al zullen de economische gevolgen van de Russische boycot beperkt zijn voor Europese landen, meent de EBRD. Wel kunnen de voedingsprijzen tijdelijk iets onder druk komen, in landen als Roemenië, Litouwen en Letland, Kroatië en Bulgarije kan bovendien de inflatie iets extra aanwakkeren. Al met al lijken de negatieve effecten echter zeer beperkt.

Klaas van der Horst

Of registreer je om te kunnen reageren.