Home

Nieuws

CDA noemt interventieregeling puinhoop

De CDA-fractie in de Tweede Kamer noemt de uitvoering van de Europese regeling om de gevolgen van de Russische boycot voor de landbouw op te vangen een puinhoop.

"De regeling is open- en dichtgegaan, in Polen schijnt gefraudeerd te zijn met de regeling, het is veel te weinig en het gaat om een te beperkt aantal producten. Kortom, een erg frustrerende situatie, voornamelijk voor de ondernemers die door de boycot getroffen worden", zo schrijft de fractie in vragen aan staatssecretaris Dijksma. Het CDA vraagt Dijksma zich in te zetten voor telers die gedupeerd zijn door de snelle sluiting van de regeling. Tussen Dijksma en het CDA lijkt geen verschil van inzicht in hoe het verder moet met de regeling. Dijksma wil ook de vergoeding optrekken en verschillen opheffen tussen vrije telers en telers in een afzetorganisatie. Ook vroeg ze om clementie voor de telers die buiten het noodfonds vielen wil ze een crisiskartel.

Het is opvallend dat de nieuwe regels voor heropening van het noodfonds zo lang op zich laten wachten. De Europese Commissie zou die uiterlijk dinsdag publiceren, maar ook donderdag was nog geen nieuwe verordening gepubliceerd.

Of registreer je om te kunnen reageren.