Home

Nieuws

CDA: 'Crisiskartel ook voor niet-GMO-telers'

De Nederlandse regering spant zich onvoldoende in om een crisiskartel in reactie op de Russische boycot van Europese tuinbouwproducten ook voor niet GMO-erkende telersverenigingen toegankelijk te krijgen.

Dat stelt europarlementariër Annie Schreijer-Pierik. Samen met de andere vier CDA'ers die zitting hebben in de grootste factie binnen het Europees Parlement (die van de Europese Volkspartij), bezoekt zij vandaag de Westlandse glastuinbouw, om de gevolgen van de Russische boycot te zien. Volgens Schreijer heeft het onnodig lang geduurd voordat er een aanvraag voor het toepassen van de crisiskartel-regeling is ingediend bij de Europese Commissie. "Er wordt wel al langer over gepraat, maar pas na ons aandringen is er vorige week vrijdag een aanvraag gedaan."

"De Russische boycot heeft een deuk geslagen in de afzetmarkt voor onze land- en tuinbouw", stelde Esther de Lange, CDA-leider in het Europees Parlement. "Hoewel de EU uiteraard een vuist moet maken tegen Rusland moeten we ook oog hebben voor de gevolgen die dit heeft voor ondernemers. Daarom zijn we met een grote CDA-delegatie in Westland".

De CDA-eurodelegatie vindt dat tuinders hulp moeten krijgen om meer markten aan te boren buiten de Europese Unie. Bijvoorbeeld extra handelsmissies kunnen helpen om de klap van de Russische boycot te compenseren.

Geen subsidies

Het bezoek werd vanmorgen afgetrapt bij komkommerteler Ruud Zwinkels in Kwintsheul. Volgens hem moet er sowieso een einde komen aan het systeem van Europese subsidies. "Subsidies zijn helemaal kl*te voor de sector. Wat we nodig hebben zijn garanties."

Of registreer je om te kunnen reageren.