Home

Nieuws

Arbeidsinspectie: minder controles door agressie

De Inspectie SZW (oude arbeidsinspectie) voorziet in 2015 minder inspecties te kunnen doen omdat zaken als arbeidsmarktfraude complexer worden en met meer agressie gepaard gaan.

Nu de dienst meer hercontroles doet, in bijvoorbeeld het programma land- en tuinbouw, zullen boetes veel hoger uitvallen, waarbij werkgevers vaker inspecteurs proberen te intimideren. Daardoor laat de Inspectie niet meer inspecties uitvoeren door één inspecteur, maar door twee inspecteurs. Dat zet de productie van de dienst vooral bij arbeidsmarktfraude onder druk, stelt de dienst in haar jaarplan 2015.

De strijd verhardt met overtreders, stelt de dienst. De Inspectie SZW ziet dat ook steeds vaker complexe schijnconstructies ontstaan, waarvoor meer tijd en inzet nodig is om die te ontrafelen. Bij de inzet van handhaving kost het voor de medewerkers van de Inspectie meer tijd om de aangetroffen situatie juridisch zorgvuldig vast te leggen en de bewijsvoering rond te krijgen. Zaken hebben daarbij een evident langere doorlooptijd en er is meer capaciteit voor nodig.

Of registreer je om te kunnen reageren.