Home

Nieuws

AH houdt deur dicht voor groenteleveranciers

Albert Heijn-franchisenemers krijgen geen vrijheid om groente en fruit in te kopen bij andere leveranciers.

De keten kondigde wel een versoepeling aan van de inkoopvoorwaarden van de eigen ondernemers voor brood, zuivel en vleeswaren. Voor groente en fruit staat de keten geen versoepeling toe.

Als de marktleider in Nederland dat zou toestaan, zou dat de deur openzetten voor andere leveranciers. AGF wordt strikt centraal ingekocht en gedistribueerd. "Daar heeft Albert Heijn vaste boeren en telers voor", zegt woordvoerder Dagna Hoogkamer tegenover het blad Distrifood.

De procedure van één inkoopkanaal lijkt mede bedoeld om mogelijke voedselschandalen te voorkomen. Problemen met één product in één winkel zouden immers op de hele organisatie hun weerslag kunnen hebben. Om een 'eigen' versproduct voor brood, zuivel en vleeswaren in het assortiment te nemen, moeten ondernemers een strikte procedure volgen. Vooraf moet een aanvraag worden ingediend bij de organisatie. "Producten moeten aan bepaalde randvoorwaarden voldoen. Bovendien willen we de leverancier kennen, zodat we er zeker van zijn dat alles op orde is", aldus Hoogkamer.

Of registreer je om te kunnen reageren.