Home

Nieuws

ACM verlaagt drempel opbiechten kartel

Sinds vorige maand heeft de Autoriteit Consument en Markt een nieuw beleid geformuleerd voor partijen die een kartel melden. ACM hoopt de drempel om een kartel te melden zo te verlagen.

Wie deelname aan een kartel opbiecht en om clementie verzoekt bij ACM, die krijgt boete-immuniteit, mits aan alle voorwaarden is voldaan. Alleen wie als eerste uit de school klapt kan de boete ontlopen. Ook moet het verzoek betrekking hebben op een kartel waarnaar de ACM nog geen onderzoek is begonnen, of dat voornemen op schrift heeft gesteld. De clementieverzoeker moet bovendien volledige medewerking aan het onderzoek verlenen.

Ook wanneer een onderzoek al is gestart, maar er nog geen rapport is verzonden en de melder extra belastende documenten kan overleggen, zegt de ACM overigens clementie toe. Sowieso géén clementie is er voor partijen die anderen tot deelname aan het kartel heeft gedwongen.

Wanneer een partij als eerste deelname aan een kartel opbiecht, terwijl ACM het onderzoek al af heeft en de melder geen extra gegevens kan overleggen, dan kan wel een boetekorting van 30 tot 50 procent worden toegekend. Dat gebeurt alleen als het onderzoek nog niet aan de partijen openbaar is gemaakt.

Of registreer je om te kunnen reageren.