Home

Nieuws 1 reactie

ABN: overcapaciteit glasgroente aanpakken

De boycot van Rusland laat zien dat er een overcapaciteit is bij met name de glasgroenteproductie. Volgens ABN Amro is dit een goed moment om te herstructureren.

Volgens de bank kunnen met name provincies een rol spelen in het saneren van productie (glasopstanden) door subsidies beschikbaar te houden of te stellen om kassen te saneren. Zo kan een koude sanering voorkomen worden. De bank gaat er vanuit dat de crisis voor een hogere uitstroom van bedrijven zal leiden. Nu op een pijnlijke manier de prijzen van diverse producten onder druk zijn komen te staan, is opnieuw duidelijk geworden dat er overcapaciteit in de markt zit, aldus de bank, die dit zorgelijk noemt. "Wellicht biedt de ontstane situatie inzichten en is dit wel het moment om in te grijpen en de handen ineen te slaan voor een meer marktgerichte productie. Hiermee kan het marktevenwicht hersteld worden. Om dit voor elkaar te krijgen zullen allen betrokken partijen wel goed moeten samenwerken."

Kansen voor kassenbouw en zaad

Nederlandse leveranciers van kassen en uitgangsmateriaal kunnen garen spinnen bij de handelsboycot van Europese groente en fruit door Rusland. Uitgangsmateriaal voor groente, maar ook kassystemen staan niet op de boycotlijst. Hiermee wordt volgens ABN Amro bevestigd dat Rusland zelfvoorzienend wil worden. Deze plannen waren reeds in een eerder stadium afgekondigd, maar komen door de nu ontstane situatie in een ander daglicht te staan, schrijft de bank in een sectorupdate. "Desalniettemin biedt het voor de Nederlandse leveranciers van deze producten en bijbehorende kennis kansen. Nederland staat bekend als leverancier van hoogwaardig uitgangsmateriaal en ook kennis ten aanzien van diverse groeisystemen is volop in Nederland aanwezig", schrijft de bank. Belemmerende factor is wel het zwakke betalingsverkeer, wat door de boycot nog verder onder druk is komen te staan.

Eén reactie

  • a hofman

    HE HE de eerste BANK heeft toch het LICHT gezien ,en nu het verlies op de maatschappij zien te verhalen SCHANDALIG

Of registreer je om te kunnen reageren.