Home

Nieuws

Turkije ziet kansen

Na onder andere Brazilië, Egypte en China heeft ook Turkije aangegeven haar export richting Rusland op te willen voeren.

Sinds de Russische boycot op een groot aantal voedingsmiddelen uit onder meer Europa van kracht werd, zijn de Russen met spoed op zoek naar alternatieve leveranciers.

Turkije exporteerde in 2013 ter waarde van circa 5,2 miljard euro aan goederen naar Rusland. Komend jaar zou het land een kwart meer kunnen exporteren volgens Ahmet Ozer, voorzitter van de Kamer van Koophandel in Istanboel. Vooral van groente, fruit en zuivel zou het exportvolume opgeschroefd kunnen worden. Het land ziet een kans om de teruglopende export hiermee leven in te blazen.

Turkije exporteerde eerder veel naar Irak, maar zag deze export afgelopen zomer teruglopen door de onstabiele situatie in het land. Het Turkse bureau voor statistiek schatte in juli dat dit het land komend jaar €1,5 tot €2 miljard zou kosten. Een grotere afzet richting Rusland zou Turkije daarom goed passen.

Inmiddels hebben er al gesprekken plaatsgevonden tussen de Turkse autoriteiten en de Russische voedselveiligheidsdienst Rosselkhoznadzor, om de procedures voor export richting Rusland te versimpelen en om te bespreken hoe het aantal Turkse bedrijven dat naar Rusland mag exporteren verhoogd kan worden.

Kirsten Graumans

Of registreer je om te kunnen reageren.