Home

Nieuws

Tomatenmarkt geholpen door Belgische interventie

Belgische veilingen hebben afgelopen week meer tomaten aangemeld voor interventie.

Het is het gevolg van de vooraankondiging van de Europese opkoopregeling naar aanleiding van de Russische boycot. Bronnen melden een interventievolume van 700 ton vorige week van voornamelijk tomaten.

Het lijkt één van de redenen voor het marktherstel. Het volume van 700 ton is een voorlopige piek omdat in Vlaanderen al langer wordt 'gestort' of geschonken aan voedselbanken. De Vlaamse GMO-regels staan interventie toe. BelOrta meldde vorige week dat het in de weken daarvoor 15 procent van de tomaten uit de markt had genomen. De telers kregen daar een vergoeding voor van 3,6 cent per kilo.  In Nederland wordt de interventieregeling ook weer ingesteld, maar daarvoor was een wijziging van de nationale strategie nodig.

Ook in België wordt gewerkt met vooraanmeldingen voor interventie omdat de voorwaarden voor de regeling nog niet bekend zijn. Morgenmiddag (woensdag) zal de Europese Commissie naar verwachting met informatie komen over de voorwaarden van de regeling en mogelijk aanvullende maatregelen. Dan zal naar verwachting ook een ophoudprijs bekend worden, wat kan dienen als bodemprijs.

Of registreer je om te kunnen reageren.