Home

Nieuws 2 reacties

Rabobank: haal product van markt

Rabobank vindt dat de overheid op diverse agrarische markten product van de markt moet helpen halen, omdat een Russische boycot prijzen bederft.

Volgens directeur Food & Agri Ruud Huirne zou de overheid tevens middelen beschikbaar moeten stellen om bedrijven te helpen nieuwe afzetmarkten aan te boren. De oud-directeur van LEI Wageningen UR zei dit tijdens een nieuwsuitzending van Radio 1.
Tenslotte denkt Huirne dat voor in de kern gezonde bedrijven die over de kop dreigen te gaan door de crisis, ook met hulp van de overheid overeind gehouden moeten worden. Rabobank zelf zou bedrijven met een goed perspectief voor de langere termijn al extra ruimte bieden, bijvoorbeeld met overbruggingskrediet. Huirne pleit voor een aanpak op EU-niveau, omdat Nederlands beleid weinig invloed heeft op prijzen die vooral internationaal bepaald worden.
Huirne schaart zich niet achter acties die bedoeld zijn om Nederlanders meer Nederlands product te laten eten. Nederland is volgens hem bij uitstek een exportland en vanuit de visie van de Rabobank niet gebaat bij nationalistisch ingegeven consumptie. 
Rabobank is met afstand de grootste financier van de agrarische sector in Nederland. De bank gaf eerder aan wellicht teveel te hebben uitgeleend in inmiddels moeilijk draaiende sectoren, zoals de glastuinbouw en varkenshouderij. De bank rapporteerde eerder een financieringsvolume in de agrarische sector van €30 miljard.

Rabobank heeft zelf geen bankvergunning in Rusland en wordt daardoor zelf niet direct geraakt door de Russische boycot op onder meer zuivel, groente en fruit en vlees.

Laatste reacties

  • a hofman

    Wil de RABObank eens uit leggen waar die kern dan wel zit van die gezonde bedrijven ???

  • a hofman

    RABO als jullie nu van VLIET Contrans bellen dan komen die het tegen betaling wel weg halen

Of registreer je om te kunnen reageren.