Home

Nieuws

Rabobank blij met Rusland-maatregelen kabinet

Rabobank is blij met de aangekondigde kabinetsmaatregelen en de voortvarendheid waarmee de regering een reactie op gevolgen van de Russische sancties heeft geformuleerd.

Dat zegt directeur food en agri Ruud Huirne van Rabobank Nederland. Huirne noemt het goed dat het kabinet regelingen voor garanties en borgstelling overweegt maar benadrukt daarbij wel dat deze soepel toepasbaar, snel inzetbaar en weinig bureaucratisch zijn. Alleen dan kan het volgens de oud-directeur van LEI Wageningen UR effectief zijn.

Vrijdag maakte het ministerie van Economische Zaken per brief aan de leden van de Tweede Kamer bekend dat bedrijven die hard worden geraakt door de Russische boycot van landbouwproducten werktijdverkorting kunnen aanvragen voor hun personeel. De Russische boycot treft met name exporteurs van groente en fruit maar ook de export van zuivel, vlees en aardappelen.

Naast het recht, onder bepaalde omstandigheden, op werktijdverkorting, kunnen bedrijven de Russische boycot als externe oorzaak van betaalproblemen aangeven bij de Belastingdienst waardoor zij uitstel van betaling van te betalen belastingen kunnen krijgen.
Ook onderzoekt het ministerie de mogelijkheid om opnieuw de regeling met betrekking tot de garantstelling van werkkapitaal in te voeren, een maatregel waar ook tijdens de Ehec-crisis gebruik van gemaakt kon worden maar waar indien gewenst eerst de Europese Commissie toestemming voor moet geven.

Of registreer je om te kunnen reageren.