Home

Nieuws laatste update:8 aug 2014

Politiek wil eerst effect boycot voor agrosector in beeld

De Tweede Kamer wil snel in beeld krijgen welk effect de Russische boycot hebben voor de Nederlandse agrosector. De partijen willen dat eventuele maatregelen om de sector te compenseren het liefst Europees worden genomen.

Het ministerie van Economische Zaken is de gevolgen van de maatregelen aan het inventarisatie. Dit gebeurt in overleg met de land- en tuinbouwsector. Daarnaast is het ministerie in overleg met de Europese Commissie en andere Europese landen over de situatie.

CDA-Kamerlid Jaco Geurts heeft met steun van VVD, SGP, PvdA, D66, SP en PVV een brief gevraagd aan staatssecretaris Sharon Dijksma van Economische Zaken waarin de stand van zaken over het Russische boycot in kaart wordt gebracht. Geurts sluit geen enkele vorm van maatregelen om de agrarische sector te compenseren uit. "Het kan niet zo zijn dat onze boeren en tuinders de dupe worden van het politieke spel dat Poetin speelt", vindt Geurts.

VVD-Kamerleden Helma Lodders en Han ten Broeke vinden dat Dijksma met haar Europese collega's in overleg moet treden om de te kijken hoe de schade voor de agrarische sector opgevangen kan worden, zodat de gevolgen voor het bedrijfsleven zo beperkt mogelijk te houden.  VVD-Europarlementariër Jan Huitema heeft vragen gesteld aan de Europese Commissie. Annie Schreijer-Pierik (CDA) heeft in Brussel een verzoek ingediend om in de Europese begroting budget te reserveren voor een noodfonds voor de getroffen agrarische bedrijven, met steun van andere parlementariërs van de EVP uit andere landen. Opkoopregelingen van producten vindt CDA een slecht idee: "Dat is uitstel van executie", aldus Schreijer en Geurts.

D66-Europarlementariër Marietje Schaake vindt dat deze maatregelen van Rusland volledig voorspelbaar waren. "Het is ongepast om met belastinggeld marktmaatregelen te nemen", vindt Schaake. Ze ziet liever dat de exporterende bedrijven worden ondersteund door het vinden van andere exportmarkten, bijvoorbeeld door de onderhandelingen over het handelsakkoord met de Verenigde Staten te versnellen.
SGP-Kamerlid Elbert Dijkgraaf vindt dat de regering serieus moet kijken naar compensatie. "De maatregelen tegen Rusland zijn genomen uit algemeen belang. Nu lijden private belangen onder de tegenmaatregelen. Deze schade moet in ieder geval deels vergoed worden", vindt Dijkgraaf. Hij zou de kwestie het liefst Europees oppakken, maar als dat onvoldoende is, moet het ook nationaal aangevuld kunnen worden. Het GLB-crisis-budget zou hiervoor benut kunnen worden, maar het zou volgens Dijkgraaf ook moeten kunnen uit het veiligheidsbudget van de EU.
De PvdA vindt het belangrijk dat de Europese Unie eensgezind optreedt. "We moeten voorkomen dat EU-landen tegen elkaar uitgespeeld worden; eensgezindheid en onderlinge solidariteit zijn essentieel'', aldus PvdA-er Michiel Servaes.

Of registreer je om te kunnen reageren.