Home

Nieuws 1 reactie

Polen vraagt steun EU

Polen wil dat Poolse groente- en fruittelers door de Europese Unie gecompenseerd worden.

Dit schrijft de Poolse minister van landbouw Marek Sawicki in een brief aan de Europese landbouwcommissaris Ciolos. Door het Russische embargo op de import van groente en fruit vanuit Polen zou de sector dit jaar een verlies lijden van zo'n 500 miljoen euro.

Sawicki vraagt om compensatie vanuit de Europese Unie, omdat het importverbod een resultaat van eerder opgelegde sancties aan Rusland door de EU zou zijn. In 2013 exporteerde Polen 800.000 ton aan groente en fruit, goed voor een waarde van circa 336 miljoen euro. In totaal schat het land dat zij nu een schade oplopen van zo'n 500 miljoen euro, omdat naast de weggevallen export de interne markt ook een flinke deuk oploopt. Omdat de oorzaak hiervan een politiek spel lijkt te zijn en buiten de schuld van de telers ligt, vraagt Sawicki de EU om maatregelen te nemen om de schade te beperken door middel van financiële steun.

Kirsten Graumans

Eén reactie

  • J.P.H. van Enckevort

    Oh? nu is Europa wel goed? De hele tijd schopt de huidige Poolse regeringspartij tegen de EU, mede vanwege het verdelen van vluchtelingen als ook de door de rechtse partij beschuldigende vinger aan westerse bedrijven die alles 'ingepikt' hebben...
    Maar geld willen ze wel vangen, verdelen..
    In NL zijn de fruitprijzen ook belabberd, mede door de boycot dus kunnen wij ook ff vangen?

Of registreer je om te kunnen reageren.