Home

Nieuws 2 reactieslaatste update:7 aug 2014

'Nu al last van Rusland-sancties'

De Nederlandse glastuinbouw heeft nu al last van sancties tegen Rusland. Dat zei voorzitter Nico van Ruiten van LTO Glaskracht vandaag op Radio 1.

Paprika's en tomaten brengen volgens Van Ruiten nog maar 5 cent per kilo op. Dat zou onder meer komen doordat Rusland agrarische producten uit Polen weert.

Importverbod

Sinds vorige week is de import van Poolse groeten en fruit verboden onder het mom van voedselveiligheid. Gevolg daarvan is dat Poolse tuinbouwers hun producten in Duitsland afzetten, waar "al veel te veel is" en de prijzen kelderen.

Tegen Nederland zijn nog geen tegenmaatregelen genomen. Maar de glastuinbouwers vrezen die wel, zegt de voorzitter van de belangenorganisatie. Ze willen niet dat hun vrachtwagens met groente, fruit en bloemen bij de grens stranden.

Crisisfonds

De financiële boycot van de EU van Rusland wakkert de onzekerheid volgens Van Ruiten verder aan. De ondernemers zijn bang dat hun leveringen niet betaald worden. "We weten dat Poolse ondernemers al een beroep doen op het Europese crisisfonds", zegt Van Ruiten. "Zo ver zijn wij nog niet, maar het is wel duidelijk dat er iets moet gebeuren."

Exportland

Nederland is het grootste exportland van groente, fruit en bloemen. Aan Rusland levert Nederland jaarlijks voor 600 miljoen aan groente en fruit en voor 350 miljoen aan snijbloemen en potplanten.

Klik hier voor het vraaggesprek met Van Ruiten op NOS.nl.

Laatste reacties

 • G Eert

  Het is grote onzin wat de heer Van Ruiten zegt!

  De prijzen van de tomaten en paprika's waren al laag voor het importverbod van Poolse groenten en fruit. De oorzaak van de lage prijzen zijn de hoge productie en het feit men in het buitenland steeds meer zelfvoorzienend wordt.

  LTO Glaskracht van de heer Van Ruiten wil -ten onrechte- een compensatie voor de telers, door het conflict in de Oekraïne hier bij te betrekken.

  Waarom compenseren voor het wanbeleid wat jarenlang in de Nederlandse glastuinbouw is gevoerd? Met name door de Rabobank als financier van bijna alle kassen.

  Het probleem wordt niet opgelost als er financiële steun komt voor de telers. De enige oplossing is een grondige sanering van de glastuinbouwsector in Nederland, zodat er in de toekomst door de overgebleven telers weer geld kan worden verdiend!

 • P vd Wel

  Mooi gezegd en volledig mee eens weer een goede reden erbij om te volharden in het geen lid zijn van deze club van leugenaars!
  O wacht we moeten lto natuurlijk dankbaar zijn omdat zo slim zijn dit voor ons te regelen#niet dus

Of registreer je om te kunnen reageren.