Home

Nieuws 2 reacties

Nederland onderschat landbouwbelang

Het belang van de landbouw voor de Nederlandse voedselvoorziening wordt structureel onderschat. Dat stelt CDA-Kamerlid Jaco Geurts in een initiatiefnota, die hij dinsdag presenteerde.

 

Geurts pleit in zijn nota voor de instelling van een onafhankelijk toezichthouder voor de landbouw- en voedselketen.

Het CDA vindt dat Nederland tenminste in zijn eigen voedselbehoefte moet voorzien. Daarvoor is de land- en tuinbouw van cruciaal belang. "Zonder agrarische sector kunnen  er tekorten aan voedselproducten ontstaan en worden prijzen voor de consument extra hoog opgedreven", zegt Geurts.

De onafhankelijk toezichthouder moet er onder andere op toezien dat supermarkten en andere ketenpartijen hun positie in de keten niet misbruiken. "Het CDA wil eerlijke afspraken over duurzaamheid, dierenwelzijn en de prijs die daar tegenover staat. Willen wij als samenleving een eerlijk product, dan hebben boer, tuinder en visser ook recht op een eerlijke boterham."

Volgens de analyse van Geurts kent de huidige marktstructuur te veel belemmeringen voor de eerlijke boterham. Een daarvan is het kartelverbod. De overheid moet volgens het CDA uitzonderingen op het kartelverbod geven aan ondernemers in de land- en tuinbouw om samen te kunnen werken.

Geurts constateert dat de rol van de supermarkten steeds sterker wordt. Het aandeel van de supermarkten in de totale foodservice- branche is meer dan 50 procent, zegt hij, zich baserend op een rapport van ABN Amro. De inkoopmacht  van supermarkten is sterk toegenomen en de inkooporganisaties van de supermarkten sturen op de laagste prijs en op verticale marktversterking (huismerken). Geurts noemt in zijn nota een aantal voorbeelden waarbij de inkooporganisaties  de primaire producenten zwaar onder druk zetten. "Er zijn nog steeds veel misstanden en producenten en leveranciers zijn bang om hiermee naar buiten te komen, omdat men bang is om contracten kwijt te raken."

Boeren en tuinders hebben geen marktmacht, zegt Geurts.  En  supermarkten  willen niet samen met  primaire producenten werken aan innovatie, waardoor stilstand in vernieuwing dreigt.

PvdA, SP en ChristenUnie geven steun aan het CDA-plan voor de invoering van een toezichthouder. Dat zeggen woordvoerders van die partijen dinsdag in het Algemeen Dagblad.

Sjoera Dikkers van de PvdA zegt dat  haar partij welwillend staat tegenover een toezichthouder, die moet zorgen dat de macht van met name de inkooporganisaties van supermarkten wordt ingebonden. Een vrijwillige afspraak tussen supermarkten, levensmiddelenbedrijven en de landbouworganisatie LTO-Nederland werkt niet, zegt Carla Dik-Faber van de ChristenUnie.

Gerard Schouw, D66-Kamerlid, bepleit het toezicht bij de Autoriteit Consument en Markt te leggen. Het CDA heeft weinig vertrouwen in de ACM, zo blijkt uit de dinsdag gepresenteerde initiatiefnota.

Laatste reacties

 • P Verschuren

  In wat voor wereld leeft deze meneer? 'Nederland moet op zijn minst in zijn eigen voedselbehoefte kunnen voorzien'... Beste man 180% zelfvoorzienend, dus afhankelijk van export. 80% van het voedsel wordt door supermarkten verkocht dus dat is nog iets duidelijker dan meer dan 50%. Kijk het enige probleem wat ik constateer is dat de betalingstermijnen steeds verder oplopen. Dit is in principe flauwekul want de klant van de super betaalt contant dus de super kan zich gewoon houden aan de wettelijke betalingstermijn van 30 dagen. Verder is het een spel van vraag en aanbod en zal de overheid de eigen kwalijke rol die zij in de voortdurende vergroting van het aanbod heeft beter eens onder de loep kunnen nemen. Dit is typisch een politiek gedreven inspelen op het sentiment van het moment.

 • J. Nooijen

  Geachte heer Jaco hier Jolanda van de VVD :-)

  tip 1
  begin met het stopzetten van alle subsidies in heel europa en laat de markt zijn werk doen.

  tip2
  als je nou eens de subsidies stopzet en de markt zijn werk laat doen.

  tip 3
  je zou er voor kunnen kiezen om de GMO europees stop te zetten zodat de markt zijn werk kan doen.

  tip 4
  stoppen met sponseren van de agrarische ondernemers en gewoon de markt zijn werk laten doen.

Of registreer je om te kunnen reageren.