Home

Nieuws

Meldpunt steunmaatregelen Russische boycot

Telers en producentenorganisaties kunnen nu al via het ondernemersloket een melding doen als zij van plan zijn een partij uit de markt te nemen of dat ze groen gaan oosten of helemaal niet gaan oogsten. Melding kan via Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO.nl).

Rusland heeft eind vorige maand voor de import van agrarische producten zijn grenzen gesloten. Voor telers van een aantal groente- en fruitproducten die hierdoor inkomensschade lijden, komt er een tegemoetkoming. In afwachting van de voorwaarden die Brussel gaat stellen gaat Nederland de nationale bepalingen voor de Gemeenschappelijke Marktordening (GMO) voor groente en fruit aanpassen. Hierdoor wordt het mogelijk producten uit de markt te nemen, en om ze groen of niet te oogsten. Telers en producentenorganisaties die dit van plan zijn, kunnen dit vooraf melden bij RVO.nl.

Producten die in aanmerking komen voor deze interventieregeling groente en fruit 2014 zijn onder andere wortelen, tomaten, bloemkolen, witte kool, komkommers, paprika's, appels en peren.

Ondernemers en productenorganisaties, zoals telersverenigingen en coöperaties, kunnen alvast een melding doen als ze bijvoorbeeld producten gratis uitreiken aan bijvoorbeeld een voedselbank, of aanbieden voor gebruik als veevoer.

De voorwaarden om voor een tegemoetkoming in aanmerking te komen verschillen per maatregel. Ook de specifieke bedragen van de tegemoetkoming zijn nog niet allemaal bekend. RVO.nl publiceert binnenkort hierover meer op zijn website.

Of registreer je om te kunnen reageren.