Home

Nieuws

'Kosten importstop 1 miljard voor groente en fruit'

Het Russische importverbod gaat de groente- en fruitsector komend jaar 1 miljard kosten.

Dit melden landbouworganisatie LTO, fruittelersorganisatie NFO en afzetorganisatie GroentenFruit Huis. Dit bedrag baseren zij op de totale waarde van de export naar Rusland in 2013.

Hierin wordt eventuele extra prijsdruk op de marktprijzen door de boycot niet meegenomen. Ook wordt hierbij geen rekening gehouden met mogelijke andere markten om de producten af te zetten. "Het is niet zo makkelijk om deze te vinden, aangezien in heel Europa alle overschotten ook op de markt komen," aldus Helga van Marrewijk, woordvoerster van de organisaties.

Jaarlijks exporteert Europa 2.607.000 ton groenten en fruit naar Rusland, waarvan volgens de verzamelde organisaties 30 procent afkomstig is van Nederlandse handelsbedrijven. 567.000 ton hiervan wordt daadwerkelijk in Nederland geproduceerd. Hierbij gaat het vooral om glastuinbouwproducten, fruit en champignons.

Kirsten Graumans

Of registreer je om te kunnen reageren.