Home

Nieuws

Interventieregeling duurt tot december

Staatssecretaris Sharon Dijksma stelt interventie via GMO open tot 30 november van dit jaar. De interventieprijs ligt gelijk aan de Europese noodmaatregel, waarvan onzeker is of die vandaag wordt gepubliceerd met de interventieprijs.

Tot december beschikt de markt nu dus over een crisismaatregel met ophoudprijs. Uit de regeling in de Staatscourant blijkt dat er strenge regels zijn voor het verwerken van product tot bijvoorbeeld veevoer. Het moet ongeschikt gemaakt worden voor menselijke consumptie en in het bijzijn van een controleur worden verwerkt. Voor voedselbanken gelden andere minder strenge regels. Producentenorganisaties kunnen product doneren aan voedselbanken en daarvoor 100 procent van de ophoudprijs vergoed krijgen door de EU. De telers die niet aangesloten zijn bij een producentenorganisatie kunnen onder voorwaarden ook die volledige vergoeding krijgen, blijkt.

Interventie is opgengesteld voor tomaten, wortels, witte kool, paprika, bloemkool, komkommer en augurken, champignons, peren, appels, rood fruit, tafeldruiven en kiwi's. Waar in België belangstelling is voor het niet-oogsten van peren, lijkt dat in Nederland niet het geval. Fruitmasters laat weten eerste de interventiebedragen af te wachten voordat met telers over ingrepen wordt gesproken.

Of registreer je om te kunnen reageren.