Home

Nieuws

Interventie steenfruit is signaal voor andere sectoren

De EU gaat producenten van perziken en nectarines ondersteunen bij het uit de markt halen van een deel van de productie. "We houden de markten scherp in de gaten en ik zal zo nodig deze maatregelen ook nemen voor andere sectoren die afhankelijk zijn van de export op Rusland", zei EU-Commissaris voor Landbouw Dacian Ciolos gisteren.

De maatregelen houden in dat producentenorganisaties 5 tot 10 procent van de nectarines en perziken van de markt mogen halen. De uitzonderlijke maatregelen gelden ook voor telers die niet zijn aangesloten bij een erkende telersorganisatie. Zij ontvangen 50 procent van de doordraaiprijs mits er voldoende controle plaats vindt. Tenslotte stelt de EU extra fondsen ter beschikking voor cofinanciering van promotieacties door telersorganisaties. De formele beslissing voor deze maatregelen zal in de komende weken genomen worden, maar de maatregelen gelden met terugwerkende kracht vanaf 11 augustus, liet de Europese Commissie gisteren weten.

'Signaal voor andere sectoren'

"Vanwege de neergang op de markt van perzik en nectarine is onmiddellijke actie nodig. Ik zal vandaag voorstellen dan de Europese Commissie meteen maatregelen treft met terugwerkende kracht om de voorraden te beperken en de vraag te stimuleren. Daarbij wordt gebruik gemaakt van het gemoderniseerde Europees landbouwbeleid (CAP) om tijdelijke en gepaste marktondersteunende maatregelen te nemen. Deze eerste maatregel is een signaal. We zullen zo nodig ook andere sectoren bijstaan die afhankelijk zijn van de export op Rusland", verklaarde Ciolos gisteren.

Overproductie en tegenvallende vraag

De interventiemaatregelen voor nectarine en perzik was al langer in voorbereiding. De importstop door Rusland heeft de besluitvorming versneld. Door overaanbod is de prijsvorming het hele seizoen al bijzonder slecht. Normaal worden in de EU jaarlijks 2,4 tot 2,5 miljoen ton perziken en 1,1 tot 1m2 miljoen ton nectarines geproduceerd. De belangrijkste producenten zijn Italië, Spanje, Frankrijk en Griekenland. Dit jaar valt de productie uitzonderlijk hoog uit door de gunstige weer in het voorjaar en de voorzomer. Door vervroegde afrijping was het aanbod meteen bij de start van het seizoen erg hoog. Tegelijkertijd viel de consumptie in Noord-Italië en delen van Spanje en Frankrijk tegen vanwege het koele en vochtige weer in juni en juli.

Of registreer je om te kunnen reageren.