Home

Nieuws

Groente, fruit en zuivel hard geraakt

Moskou – Nederland mag geen fruit, groente, vlees, vis, melk en zuivelproducten meer naar Rusland exporteren. Dit geldt ook voor de andere 28 lidstaten van de EU, de VS, Noorwegen, Canada en Australië. De Russische premier Medvedev maakte dit donderdag bekend.

De Nederlandse agrarische sector exporteert vooral veel zuivel, groente en fruit naar Rusland. In 2013 werd er ter waarde van € 257 miljoen aan zuivelproducten naar Rusland geëxporteerd, en € 184 miljoen aan groente en fruit. Dit blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau Statistiek.

Vooral kaas en wrongel maken een groot deel van de zuivelexport uit, hiervan werd in 2013 ter waarde van € 232 miljoen naar Rusland geëxporteerd. Daarnaast exporteerde Nederland ook ter waarde van € 115 miljoen aan vlees en vleesproducten naar Rusland,
In totaal maakt Rusland 2 procent van de Nederlandse agrarische export uit.

Het Russische importverbod zal in ieder geval een jaar duren. Het is een reactie op sancties die genomen werden om de Russische houding ten opzichte van het conflict in Oekraïne. Niet alleen de EU-landen zullen geraakt worden door de boycot, ook Rusland zelf zal gevolgen ondervinden. Voor Rusland is de EU hofleverancier. Ruim 42 procent van alle geïmporteerde voedingsmiddelen in Rusland komen uit de EU. Daarmee is Rusland een belangrijke afzetmarkt voor landbouwproducten uit de EU, zegt econoom Frank Rijkers van ABN Amro in een analyse van de gevolgen van de sancties. In 2013 was Rusland goed voor 10 procent van de export uit de EU. Alléén de VS was met 13 procent van het totaal een grotere afzetbestemming.

De impact op de voedselvoorziening is dus groot, aldus ABN Amro, terwijl een hoge landbouwfunctionaris in Rusland eerder het tegenovergestelde beweerde. De VS, waarvoor een algehele importban op landbouwproducten is afgekondigd, is goed voor circa 4 procent van de Russische agrarische importen. In totaal importeert Rusland jaarlijks ter waarde van 32 miljard euro aan voedingsmiddelen, waarbij Brazilië de belangrijkste handelspartner is, gevolgd door Duitsland, Oekraïne en Nederland.

Volgens de CBS-cijfers die Rijkers gebruikt, is de export van landbouwproducten vanuit Nederland naar Rusland de laatste tien jaar met 139 procent toegenomen. Van de totale Nederlandse goederenuitvoer was 20 procent afkomstig uit de agrarische sector. Daarnaast komt nog een groot gedeelte, circa 20 procent, van de overige export voor rekening van sectorgerelateerde machines en materieel.

Of registreer je om te kunnen reageren.