Home

Nieuws

Eerste boycotgroente komt aan bij Voedselbank

De eerste partij groente die door de overheid uit de markt is genomen vanwege de Russische boycot, wordt woensdagmiddag aangeboden aan de Voedselbank in Arnhem.

Het betreft ruim 4.000 kilo verse tomaten. Volgens Voedselbanken Nederland krijgen ruim 4.600 armlastige huishoudens hierdoor deze week nog verse tomaten in hun wekelijkse pakket.

Het ministerie van Economische Zaken stelde woensdag een regeling in werking die het mogelijk maakt voedseloverschotten als gevolg van Ruslands importstop uit de markt te halen. Telers krijgen een hogere vergoeding als ze uit de markt genomen producten aan de voedselbanken verstrekken. Dan worden bijvoorbeeld de extra kosten voor distributie en sortering vergoed vanuit Brussel.

LTO Nederland is positief over de hogere vergoeding als voedsel naar de voedselbank gaat. "We staan hier van harte achter en vragen onze leden die hun producten aanbieden voor interventie ook voor deze optie te kiezen", aldus LTO-voorzitter Albert Jan Maat.

Staatssecretaris Dijksma van Economische zaken roept andere boeren en tuinders op om het voorbeeld te volgen. "Als er uit noodzaak groente en fruit uit de markt genomen moet worden, is dit de beste weg. Op ons aandringen zijn de Europese voorwaarden zo opgesteld dat wij in Nederland groente en fruit via voedselbanken kunnen afzetten als het uit de markt wordt gehaald." ANP/Boerderij

Kirsten Graumans/ANP

Of registreer je om te kunnen reageren.