Doorgaan naar artikel

Dijksma wil meer groenten in interventie

Meer telers zouden toegelaten moeten worden tot de interventieregeling groente en fruit naar aanleiding van de boycot door Rusland.

Ook wil Nederland zoveel mogelijk product via voedselbanken afzetten, omdat voor deze producten meer compensatie wordt ontvangen en meer uit de markt mag worden genomen.

Nederland pleit daarvoor bij de Europese Commissie, blijkt uit een brief van staatssecretaris Sharon Dijksma. Nu staan tomaten, wortels, witte kool, paprika, bloemkool, komkommer en augurken, champignons, peren, appels, rood fruit, tafeldruiven en kiwi’s op de interventielijst. Die moet uitgebreid worden, vindt Nederland. Het ministerie van EZ kon nog niet toelichten welke producten missen op die lijst.

Voedselbanken

Nederland maakt zich verder hard voor een maximale afzet van groente en fruit via voedselbanken. Dijksma wil voorkomen dat klanten van de voedselbank alleen product mogen ophalen uit de interventieregeling als ze een bijstandsuitkering hebben. Dat zou het hele klantenbestand van de voedselbank moeten zijn, stelt ze. Dat is belangrijk omdat afzet via voedselbanken de interventieregeling kan oprekken. In de GMO-bepaling staat dat maximaal 5 procent van de productie van een product uit productie mag worden genomen. Dat geldt niet voor product dat naar voedselbanken gaat. Ook is daarvoor de Europese vergoeding hoger dan voor verwerking tot veevoer. Voor producentenorganisaties is die route van voedselbanken daarom juist belangrijk.

2000 meldingen

Uit de publicatie van de regeling in de Staatscourant blijkt verder dat Dijksma verwacht dat 2000 meldingen voor interventie gedaan zullen worden in de periode van 100 werkdagen dat de regeling openstaat. Dat komt neer op 20 meldingen per dag door producentenorganisaties. Dat kost deze partijen naar verwachting in totaal 461.000 euro aan administratielasten. Daarnaast gaat het ministerie uit van 40 beroepszaken tegen te nemen besluiten. Dat is afgeleid uit ervaringen tijdens de interventie tijdens de Ehec-crisis.

Bekijk meer

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin