Home

Nieuws

Ciolos: eventuele EU-steun boeren pas over weken

Het zou nog weken kunnen duren voordat de EU eventueel besluit over financiële steun aan boeren die getroffen worden door de Russische sancties op landbouwproducten. Dat stelde een woordvoerder van Europees Commissaris Dacian Ciolos (Landbouw) vrijdag in Brussel.

De zegsman benadrukte dat eerst de situatie grondig moet worden bekeken. Na een eerste analyse door een speciaal team van de Europese Commissie komen  donderdag hooggeplaatste landbouwdeskundigen van alle EU-lidstaten in Brussel bijeen om zich met de commissie te beraden. Daarbij gaat het vooral om het vinden van alternatieve afzetmarkten voor Europese landbouwproducten.

Er is nog geen bijeenkomst van de EU-ministers van Landbouw gepland naar aanleiding van de Russische maatregelen die volgden op Europese sancties. Met die sancties straft de EU Moskou voor zijn steun aan de pro-Russische rebellen in het buurland Oekraïne.

Commissaris Ciolos benadrukt in een verklaring dat de EU over middelen beschikt om de boeren te helpen, 'zodra dit nodig is. Ook bestaat er een pot van €400 miljoen als crisisreserve. Het fonds is bedoeld om verstoringen van de markt, bijvoorbeeld door sancties, op te vangen.

Ciolos toont zich "ervan overtuigd dat onze veerkrachtige landbouwsector zich snel zal heroriënteren naar nieuwe markten en kansen. Maar er moet steun zijn om te helpen dat deze overgang soepel gebeurt. Dit vereist een gezamenlijk Europees antwoord."

Of registreer je om te kunnen reageren.