Home

Nieuws

Chaos bij grensovergangen Rusland

Bij de grensposten in Rusland is grote chaos ontstaan als gevolg van het importverbod op voedsel. Duizenden vrachtauto's uit Europese landen, waaronder honderden afkomstig uit Nederland, staan al vele uren in de file en de rij wordt alleen maar langer.

Dat zegt Godfried Smit van verladersorganisatie EVO. Volgens hem stonden er donderdag al zo'n 300 Nederlandse vrachtauto's vast en loopt dat aantal vrijdag verder op tot minstens 400. "Vrachtwagenchauffeurs staan ongeveer 7 uur in de file om de grens te passeren en bij het Russische douanekantoor te kunnen komen. Maar daar krijgen ze te horen: uw goederen vallen onder het importverbod, u komt er niet in'', aldus Smit.

Hij sluit niet uit dat de truckers dagen stil komen te staan. "Dat hebben we bij eerdere importverboden ook gezien. Douaneambtenaren gaan dan uit onwil stiptheidsacties houden waardoor ook goederen die niet onder het verbod vallen ernstige vertragingen oplopen.'' Volgens Smit zijn inmiddels al ongeveer 70 vrachtwagenchauffeurs teruggekeerd naar Nederland.

EVO adviseert de leden voorlopig niet meer richting Rusland te rijden. "Maar er zijn toch ondernemers die de gok nemen. Dat zijn bijvoorbeeld bedrijven met langlopende contracten met winkelketens, waarin is opgenomen dat ze een leveringsplicht hebben'', aldus Smit.

Of registreer je om te kunnen reageren.