Home

Nieuws laatste update:8 aug 2014

Brede roep compensatie boeren en tuinders

Doetinchem – Een serie agrarische organisaties in binnen- en buitenland maar ook Rabobank en exportkoepel Fenedex vinden dat boeren en tuinders gecompenseerd moeten worden voor Russische handelssancties.

Volgens directeur Food & Agri Ruud Huirne van Rabobank Nederland is het oneerlijk de Russische boycot van landbouwproducten onder ondernemersrisico te scharen. De schade kan volgens hem oplopen tot boven €1 miljard.
Rabobank denkt dat de grootste klap gevoeld zal worden in de tuinbouw, waar relatief veel product naar Rusland gaat en bovendien prijzen al langer erg laag zijn. Ook de zuivel zal echter geraakt worden, denkt Huirne, en dan met name de export van foliekaas. Huirne vindt dat op Europees niveau gekeken moet worden naar maatregelen die boeren en tuinders kunnen helpen. Eerder riepen Poolse en Litouwse regeringen ook op tot een Europees antwoord, mogelijk door een zaak aan te spannen binnen de WTO.
Secretaris Onno Boersma van brancheorganisatie voor zuivelhandel Gemzu verwacht prijsdruk en pleit ook  voor een compensatiemaatregelen voor de sector. Datzelfde geldt voor tuindersorganisatie LTO Glaskracht, dat denkt dat de boycot een recente aanvraag voor interventie bij paprika en tomaat versterkt. Bij interventie wordt product uit de markt gehaald tegen minimumprijzen. Eerder deze week meldde LTO Glaskracht dat tomaten maar enkele centen per kg opleveren en paprika's 20 tot 20 cent.
Voorzitter Ad van Hamburg van exporteursvereniging Fenedex wil geld zien uit Europa. "Er zal ook via overheden gekeken moeten worden om alternatieve afzetmarkten te vinden voor deze ondernemingen", aldus Van Hamburg.  Hij zegt dat de landbouw in de EU te kampen heeft met een structurele overcapaciteit. Enerzijds is de sector daardoor al gericht op export, anderzijds zijn andere landen mogelijk bevreesd door het 'dumpen' van voedsel door de EU, dat zelf in hun beleving geen erg open markt heeft.
LTO Nederland onderneemt concrete  acties om samen met ketenpartijen en andere belangenbehartigers te onderzoeken op welke manier de gevolgen van de Russische boycot opgevangen kunnen worden. "Maandag hebben we een overleg met VNO/NCW en MKB Nederland om als gezamenlijke ketenpartijen een gemeenschappelijke aanpak af te spreken", zegt voorzitter Albert Jan Maat .
"Doel van het overleg is om afspraken te maken om te voorkomen dat prijzen enorm gaan dalen. Het stabiliseren van de marktprijs is één doel van LTO. Komende week sluit LTO aan bij overleg in Brussel om te verkennen welke mogelijkheden er zijn voor compensatie van boeren. Dat is ons tweede streven."

Of registreer je om te kunnen reageren.