Home

Nieuws

'Bij grote interventievolumes groente invriezen'

Voedselbanken Nederland is in gesprek met producen­ten van soepen en groenten om grotere overschotten groente en fruit te verwerken of in te vriezen.

Als de voedselbanken daarin slagen, ontstaat een grotere capaciteit voor het uit de markt nemen van product. Producten voor de voedselbank worden volledig vergoed door de EU en vallen buiten het maximum interventievolume van 5 procent.

De voedselbanken zijn zelf onzeker over de te verwachten volumes. Het hangt van de weersomstandigheden af of en hoeveel groenten en fruit er aangeboden zal worden, stelt Voedselbanken Nederland. Ook de overeengekomen interventieprijzen zullen bepalend zijn voor het aanbod. Op de korte termijn lijkt er voornamelijk een overschot aan peren, tomaten, rood fruit en paprika.

Dagelijks aanbod

In een schrijven maakt Voedselbanken Nederland bekend hoe ze het aanbod gaan verwerken. Dagelijks wordt afgestemd of de voedselbanken het aanbod kunnen verwerken. Telers dienen hun overschot te melden op www.mijn.rvo. nl. Ze kunnen daarbij aangeven aan welke regio zij willen doneren. EZ zal dagelijks een totaal overzicht maken en een vrijwilliger bij de voedselbanken afstemmen of de 8 distributie centra van de voedselbanken het aanbod kunnen verwerken. EZ communiceert vervolgens met de betrokken telers over de plaats van levering. De NVWA controleert bij de teler de kwaliteit en hoeveelheid van het aanbod en voorziet de goedgekeurde partijen van een sticker. Alles wat op maandag, dinsdag of woensdag voor 17.00 uur wordt aangemeld door telers zal naar verwachting binnen 24 uur na melding op onze DC's geleverd worden.

Of registreer je om te kunnen reageren.