Home

Nieuws

Warmtenetwerk Duitse kassen onzeker

Het is onzeker of een warmtenetwerk naar 24 glastuinbouwbedrijven in de omgeving van het Duitse Halte (vlak over de grens bij Winschoten) er wel komt.

Het concern Erneuerbare Energien Versorgung (EEV), dat eigenaar is van een biomassacentrale voor hout, kan het financieel niet opbrengen, zo melden Duitse media. Met de aanleg zou al begin dit jaar moeten worden gestart om in oktober warmte te kunnen leveren.

EEV is in problemen gekomen door een windmoleninvestering waarvoor planologische problemen zijn ontstaan. Ook heeft EEV de biomassacentrale niet volledig afbetaald in 2013, blijkt uit onderzoek van de Duitse zender NDR. EEV stelt op haar eigen website los van banken te opereren en door aandelen uit te brengen investeringen te doen. Bij de jongste uitgifte werden de benodigde miljoenen niet gehaald.

Draagvlak

Het plan kent evenwel een groot draagvlak onder tuinders en regionale overheden, bleek eerder dit jaar. Door de warmtelevering kan de tuinbouw in de omgeving van Papenburg het risico van prijsstijgingen op de gas- en oliemarkt afdekken, zo is de verwachting. De 24 bedrijven zullen in de komende drie tot vijf jaar circa 15 miljoen euro investeren, waardoor het gebied weer een toonaangevend glastuinbouwgebied met werkgelegenheid kan worden.

Nederland

Ook in Nederland bestaan plannen voor warmtenetwerken. Zo zou vanuit Rotterdam via een warmterotonde 1000 hectare kassen en 350.000 woningen verwarmt kunnen worden met restwarmte uit Rotterdamse industrie. Daarvoor is wel een investering van 4,3 miljard euro nodig is.

Of registreer je om te kunnen reageren.