Home

Nieuws

Veel arbeidsongevallen in land- en tuinbouw

In de agrarische sector (en visserij) zijn in 2013 circa 24.800 arbeidsongevallen per 100.000 werknemers gebeurd.

Dat is bijna een verdubbeling ten opzichte van voorgaande jaren. Dat blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek. De sector scoort met een aandeel van 11,9 procent werknemers met een arbeidsongeval  hoog. Alleen in de horeca komen meer arbeidsongevallen voor (12,4 procent).  Gemiddeld komen over alle sectoren 6,5 procent van de werknemers met een arbeidsongeval in aanraking.

Bij arbeidsongevallen in de landbouw komt voornamelijk lichamelijk letsel voor. Het aandeel geestelijk letsel is in de landbouw met 0,4 procent  bij alle werknemers laag.

Het aantal arbeidsongevallen in de agrarische sector is in 2013 fors hoger dan in de voorgaande jaren. In 2012 werden 11.500 arbeidsongevallen geregistreerd per 100.000 werknemers, 6,2 procent van het totaal aantal werknemers in de sector kreeg te maken met een ongeval. In 2011 werden 6.400 arbeidsongevallen geregistreerd per 100.000 werknemers. 2,6 procent van 98.000 werknemers in de landbouw kreeg in 2011 te maken met een ongeval.

Volgens het CBS is de stijging in de landbouw niet alarmerend. "Het aantal werknemers in de landbouw is vrij laag, waardoor er snel schommelingen  zijn. Het aantal ongevallen was in 2011 heel laag. In 2013 is het vrij hoog, maar in bijvoorbeeld 2008 was het nog hoger", aldus een woordvoerder.

Stigas, dat zich bezig houdt met veilig werk in de landbouw, herkent de toename die het CBS registreert niet.  "Wij registreren alleen de dodelijke ongevallen. Hoewel we graag zouden zien dat dit afneemt, schommelt dit jaarlijks tussen de 15 en 20 per jaar."  Ook krijgt Stigas geen extra aanvragen over veilig werken of extra aanvragen van werkplekonderzoek nadat er een ongeval is geweest.

Of registreer je om te kunnen reageren.