Home

Nieuws

Spanjaarden gaan in Frankrijk telen

Anecoop, naar eigen zeggen het grootste groente- en fruitbedrijf van Spanje, gaat haar producten nu niet alleen in Frankrijk verkopen maar daar ook zelf telen.

Anecoop zoekt in eerste instantie samenwerking met Franse telers maar als die zich niet voldoende melden "zetten we er Spanjaarden neer".

Anecoop haalde over het boekjaar 2012/13 een omzet van 593 miljoen euro waarvan 120 miljoen uit de export naar Frankrijk afkomstig was. De Spaanse onderneming richt zich bij haar nieuwe Franse avontuur voorlopig op biologische groente en fruit die slechts een beperkt deel van de verkopen uitmaken. Anecoop denkt daarbij zelf aan wat het noemt ratatouillegroente als courgettes, aubergines, paprika's alsmede komkommers.

Anecoop wil op deze manier inspelen op de ook in Frankrijk sterk toenemende nadruk op agrarische producten uit eigen land. Steeds meer supermarkten leggen bijvoorbeeld in hun versafdeling door vlaggen of posters de nadruk op de Franse waar. In het biologische segment is Frankrijk echter maar voor 60 procent zelfvoorzienend, iets waar de Spaanse grootteler op in wil gaan spelen.
Voor minister van landbouw Stéphane le Foll is het plan echter een signaal om de campagne voor die Franse waar van Franse telers en boeren weer eens te versterken. Le Foll heeft in antwoord op kamervragen laten weten dat hij daar nog altijd staatsgeld voor beschikbaar heeft.

Of registreer je om te kunnen reageren.