Home

Nieuws

Nieuw onderzoek herkomst tomaten faalt

Met modern isotopenonderzoek lijkt het niet goed mogelijk Britse van Nederlandse tomaten te onderscheiden.

Dat blijkt uit onderzoek van de Britse voedselautoriteit FSA naar mogelijke herkomstfraude. Er werden geen valse Britse herkomstaanduidingen gevonden in monsters vlees, appelsap en tomaten. Wel volgden foute herkomsten uit het onderzoek met isotopen bij monsters tomaten.

De FSA liet acht tomatenmonsters onderzoeken uit supermarkten Marks & Spencer en Sainsbury's. Eén van de twee laboratorium stelden dat alle monsters Brits waren, terwijl er twee Spaanse monsters bijzaten. Bij het tweede laboratorium leidden niet alle monsters tot een uitkomst. Daardoor blijkt isotopenonderzoek nog gaten te bevatten voor sluitend herkomstonderzoek. De techniek is nog in ontwikkeling. Vooral als tomaten uit Nederland komen (het 'aansluitende deel van het continent' genoemd door de FSA), zal er veel overlap zijn in de kenmerken. Dat de laboratoria ook Spaanse tomaten betitelden als Britse is lastiger te verklaren. De teeltgebieden liggen ver uit elkaar.

De FSA merkt op dat de laboratoria blind getest hebben, dus zonder het label uit de winkel mee te sturen. De onderzoekers wisten dus niets van de herkomst en zouden bij een afwijkende uitkomst mogelijk andere onderzoeken hebben ingezet.

Verwacht was dat het onderzoek naar herkomstfraude wel zou leiden naar fraude. Met name bij lage tomatenprijzen in Nederland zou de verleiding groot zijn deze te verkopen als Britse, stelden betrokkenen van te voren. Dat is dus niet aangetoond.

Of registreer je om te kunnen reageren.