Home

Nieuws

Miljoen liter agrarische diesel gestolen

In de provincie Noord-Brabant wordt steeds meer aangifte gedaan van dieseldiefstal. Boeren, loonwerkers en transporteurs zijn het vaakst slachtoffer, vermoedelijk deels voor de XTC- en hennepproductie.

Volgens brancheorganisatie voor loonwerkers Cumela is het beeld landelijk door te trekken en kunnen loonwerkers en grondverzetsbedrijven alleen al dit jaar ruim 1 miljoen liter kwijtraken aan criminelen.
Volgens de politie is in de regio West- en Midden-Brabant werd heel vorig jaar 76 keer aangifte gedaan van dieseldiefstal. Dit jaar gebeurde dat al zeventig keer. Volgens Michiel Pouwels van Cumela is er geen reden aan te nemen dat diefstal van diesel in andere regio's minder voorkomt. Gemiddeld wordt per diefstal 2.500 liter gestolen. De verzekering dekt brandstofdiefstal en eventueel voortkomende milieuschade niet.
Eerder vreesde Cumela dat het volume gestolen diesel zou toenemen van 800.000 liter in 2013 naar 900.000 liter dit jaar, maar Pouwels denkt dat de grens van 1 miljoen wordt overschreden. In 2012 bedroeg de diefstal nog 675.000 liter. Deels heeft de toename te maken met het verdwijnen van rode diesel, die 'agrarische diesel' makkelijker verhandelbaar maakt. De politie noemt echter ook andere oorzaken.
Zo zouden Oost-Europese vrachtwagenchauffeurs vaak zonder tankpas rijden en gestolen diesel kopen en het verschil in hun zak te steken. Ook wordt naar verluidt veel diesel, maar ook onderdelen als pompen meegenomen voor gebruik in generatoren van hennepkwekerijen en XTC-labs. De politie denkt vanwege de vondst van steeds meer illegaal gedumpt chemisch afval dat XTC-productie toeneemt.
Volgens onderzoek van Cumela vindt driekwart van de diefstallen buiten het eigen terrein plaats, bijvoorbeeld op de plaats waar werkzaamheden worden verricht. Dat nog een kwart op eigen terrein plaatsvindt, is volgens Pouwels wel opmerkelijk. "Het betreft hier ook vaak grotere volumes die uit tanks wordt meegenomen, zoals 5.000 of 10.000 liter."

Of registreer je om te kunnen reageren.