Home

Nieuws

Hommels brengen schadelijke virussen over op bijen

De gezondheid van veel bijenvolken wordt bedreigt door een aantal virussen. In ieder geval drie van die virussen worden verspreid door hommels die op dezelfde planten pollen verzamelen, wijst Argentijns onderzoek uit.

De onderzoekers identificeerden in hommels in de provincie Buenos Aires drie virussen waarvan bekend is dat ze wereldwijd bijenvolken doden of in ieder geval verzwakken. Het gaat om het verkreukelde-vleugelvirus (DWV), het zakbroedvirus (SBV) en het zwarte-koninginnencelvirus (BQCV). De hommels zelf lijken weinig gevoelig voor de virussen.
De ontdekking dat hommels de virussen verspreiden werpt mogelijk nieuw licht op de noodzakelijke strategieën om bijenvolken te beschermen, aldus onderzoeker Francisco Joé Reynaldi van de universiteit van La Plata.
Tot nu toe werden vooral varroamijten geassocieerd met het overbrengen van schadelijke virussen. Duits onderzoek in Hohen Neuendorf toonde aan dat het aantal varroamijten dat ernstig besmet is met DWV sterk bepalend is voor de conditie van een bijenvolk in de winter en niet het aantal (minder of onbesmette) mijten. Van varroamijt is bekend dat DWV zich erin vermeerdert waardoor het aantal virusdeeltjes met een factor 100.000 kan toenemen. Of de virussen zich ook in hommels vermeerderen, meldt de Argentijnse onderzoeker niet.

Verwoestend effect

Net als elders worden in Argentinië hoge niveaus van bijensterfte waargenomen. De honingbij heeft voor Argentinië een grote economische waarde. Met 15 procent van de wereldproductie van honing is Argentinië het op twee na grootste productieland ter wereld. "Wanneer de honingbij gaat verdwijnen heeft de mensheid niet lang meer te leven", zegt Reynaldo tegen Agentschap DiCYT. "Zonder bestuivers zullen de meeste planten en herbivoren verdwijnen."

Of registreer je om te kunnen reageren.