Home

Nieuws 1 reactie

'Groenten telen is armoede'

Lokale bewoners van het eiland Saba voelen zich te goed voor het ontwikkelen van tuinbouwprojecten.

Nederlandse projecten met onder meer Wageningen Universiteit bemerken dat de associatie van mensen ter plekke is dat telen gelijk staat aan armoede. Vorige generaties werkten op het land en die waren arm en vaak niet-geletterd. De lokale bevolking wil vaak een beter leven voor zichzelf en liever niet bij lokale teelt betrokken zijn. Dat zegt minister Plasterk in een overleg met de kamercommissie Koninkrijksrelaties.

Die beeldvorming moet eerst verdwijnen. "Ik ben het ermee eens dat het goed zou zijn om die trend te keren. Het is allang niet meer zo dat landbouw gelijkstaat aan armoedig schoffelen, want er zijn veel nieuwe technieken en mogelijkheden."

Saba is een Nederlands eiland in het Caribisch gebied dat sinds 2010 bestuurlijk de status heeft van een bijzondere gemeente vormt. Het heeft ook maar 2.000 inwoners. Saba behoort met Sint Eustatius en Sint Maarten tot de Bovenwindse Eilanden. Lokale projecten met land- en tuinbouw kunnen het eiland minder afhankelijk maken van import en prijzen in de winkels drukken.

Eén reactie

  • P Verschuren

    Wordt dit de toekomst van de primaire sector, niemand die het wil doen en wat eten we dan?

Of registreer je om te kunnen reageren.