Home

Nieuws

'Geen Russische importstop fruit'

De Nederlandse ambassade zegt dat berichten van persbureau ITAR-TASS over een mogelijke importstop voor fruit uit de EU vermoedelijk op een misverstand berusten.

De Russen kijken volgens het bericht van ITAR-TASS, eigendom van de Russische staat, eerst naar een importstop voor EU-leveranciers uit Midden-Europa. Omdat de EU één blok is, zou een importstop voor heel de EU mogelijk onvermijdelijk zijn.

Een woordvoerder van een onderdeel van voedselveiligheidswaakhond Rosselkhoznadzor, Alexei Alekseenko, zegt tegenover ITAR-TASS binnen twee weken van experts een besluit te verwachten. De Nederlandse ambassade zegt dat Alekseenko in direct contact heeft gezegd dat het bericht uit haar verband is getrokken. Hij zou louter gezegd hebben dat importen altijd onder toezicht staan van Rosselkhoznadzor. Rosselkhoznadzor zelf kan niet direct reageren op de berichten.

De Russische fruitzorgen zouden voorkomen uit de vondst van "grapholita molesta", ook wel de grijze fruitmot, in Moldavisch fruit. Polen, Moldavië en Nederland zijn voor Rusland de belangrijkste leveranciers van fruit. Nederland exporteerde volgens cijfers van het CBS in 2013 voor €51 miljoen aan vers of gedroogd fruit naar Rusland, veel minder dan de €139 miljoen die in 2009 werd opgetekend.

De export van bereidingen en conserven van fruit kwam neer op een schamele €3,5 miljoen.
Het bericht over een mogelijke fruitboycot kwam enkele uren nadat het Permanente Hof van Arbitrage in Den Haag oordeelde dat Rusland ruim $50 miljard moet betalen aan de gedupeerde aandeelhouders van de in 2004 opgeheven oliereus Yukos. Volgens critici is sprake van handelspolitiek. De afgelopen periode blokkeerde Rusland al de import van zuivel en conserven uit Oekraïne terwijl McDonald's en diens leveranciers uit de EU onder verscherpt toezicht zijn gezet.

Of registreer je om te kunnen reageren.