Home

Nieuws

Franse telers met lege handen uit prijsoverleg

De Franse boerenbond FNSEA is opnieuw met lege handen uit een crisisoverleg over de prijzenoorlog gekomen.

''Ik ben met de nodige decepties vertrokken'', aldus voorzitter Xavier Beulin. ''We zijn nog steeds geen stap verder als 't gaat om een manier om uit deze crisis te komen'', zegt ook collega Yves le Moran van Coop de France, de koepel van de agrarische coöperaties. Het overleg tussen boerenbonden, voedingsindustrie en supermarkten was bijeen geroepen door minister Arnaud Montebourg van economische zaken en Stéphane le Foll van landbouw. De laatste moest op het laatste moment verstek laten gaan, omdat hij in de ochtend met oververmoeidheidsverschijnselen naar huis was gegaan. Le Foll werd daarop vervangen door zijn directeur-generaal.

Het overleg – het zoveelste in zijn soort – kwam er omdat boeren en tuinders en ook de voedingsindustrie voortdurend blijven klagen dat de prijzenoorlog hun voortbestaan bedreigt. Juist deze week zijn tuinders in het zuidwesten van Frankrijk in dat verband ook weer begonnen met hun haast jaarlijkse acties tegen de invoer van goedkoop fruit uit Spanje. Eerder voerden rundveehouders al prikacties bij enkele supermarkten, terwijl ook de onrust in de melkveehouderij weer lijkt toe te nemen.

De ministers probeerden dan ook vooral de supermarkten onder druk te zetten om wat te doen aan die prijzenoorlog. Die grote winkeliers geven echter geen haarbreed toe. Ze wijzen daarbij met de vinger naar elkaar en de harde concurrentiestrijd. Bovendien wijst één van de voornaamste spelers aan die kant, topman Michel-Edouard Leclerc van de gelijknamige discountketen, er in een blog op dat de prijzen van veel landbouwproducten als melk, vlees of eieren juist zijn gedaald. ''Waarom mogen wij dat dan niet doorgeven aan onze klanten'', aldus Leclerc.

Ruud Peys

Of registreer je om te kunnen reageren.