Home

Nieuws 1 reactie

Duitse teelt kritisch over afgezwakte minimumlooneis

De Duitse boerenorganisatie DBV blijft kritisch over Duitse minimumloonplannen, ook na de afzwakking voor landbouw.

Het voorstel voor een minimumloon van 8,50 euro per uur per 2015 komt vandaag ter stemming in het Duitse parlement. In een uiterste poging de publieke opinie te beïnvloeden stelt de DBV dat teelten naar Polen en Roemenië zullen verschuiven met deze plannen. Het probleem van het onevenwichtige loongebouw in Europa wordt met de loonwet niet opgelost, stelt voorzitter Joachim Rukwied.

Daarmee verwerpt hij ook de uitzondering voor land- en tuinbouw om tot 2017 de lonen gefaseerd te verhogen en om kosten van inwoning en verzorging van de werknemers te verrekenen in het minimumloon van 8,50 euro per uur. Tegenstanders van de uitzondering voor land- en tuinbouw vrezen dat daardoor honderdduizenden werknemers verstoken blijven van een minimumloon. Rukwied noemt de uitzonderingsbepaling een schijnvertoning. Hij spreekt over veronachtzaming van de Duitse familiebedrijven.  De DBV wil een minimumloon voor werknemers in de landbouw op 80 procent van het voorgestelde uurtarief van 8,50 euro. Dat lijkt er in de stemming vandaag niet van te komen.

Eén reactie

  • G koolhaas

    wat is het toch raar dat er in europa zoveel verschillen zijn,in nederland is het minimumloon nu ook al zón 8 euro.
    het is misschien fijn dat die duitse familiebedrijven momenteel zo weinig aan hun personeel hoeven te betalen maar ik zou niet weten hoe die arbeiders van zo weinig geld rond moeten komen.

Of registreer je om te kunnen reageren.